Αναπτύσσοντας μια κουλτούρα ανατροφοδότησης


Πώς να εφαρμόσετε αποτελεσματική ανατροφοδότηση και feedforward στην εταιρία σας

Η ανατροφοδότηση θεωρείται μία από τις πιο δύσκολες μορφές επικοινωνίας, είτε όταν τη δίνετε είτε όταν τη λαμβάνετε. Όμως, δεν χρειάζεται να είναι τόσο δύσκολο. Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς μπορείτε να πάτε από μια κουλτούρα ανατροφοδότησης σε μια κουλτούρα καθοδήγησης και να γίνετε ένας αποτελεσματικός, αναπτυξιακός ηγέτης.

 

Τι είναι η ανατροφοδότηση;

Η ανατροφοδότηση των εργαζομένων είναι ένας γνήσιος διάλογος μεταξύ των εργαζομένων και των προϊσταμένων τους που έχει ως στόχο να τους βοηθήσει να μάθουν και να αναπτυχθούν. Πρόκειται λιγότερο για την απλή παροχή πληροφοριών ή επαίνων σε κάποιον και περισσότερο για μια συζήτηση που δημιουργεί ευκαιρίες, μια πόρτα προς την ανάπτυξη και εξέλιξη.

Τι γίνεται όμως όταν η ανατροφοδότηση δεν είναι θετική, αλλά αρνητική; Στη δεύτερη περίπτωση το “να τι κάνεις λάθος”  είναι κάτι που δεν βοηθάει τον αποδέκτη να γίνει καλύτερος. Το κλειδί για την παροχή ανατροφοδότησης είναι να είναι εποικοδομητική και να δημιουργεί θετικά συναισθήματα, ακόμη και όταν είναι αρνητική. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταλάβετε πώς λειτουργεί η ανατροφοδότηση. Όταν γίνεται σωστά, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους ηγέτες και τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται. Ένας πραγματικά αναπτυξιακός ηγέτης βλέπει την «πρώτη ύλη» για ανάπτυξη στους συνεργάτες του και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να την αναπτύξει περαιτέρω, ακόμη και όταν οι προκλήσεις είναι μεγάλες.

Πώς λειτουργεί η ανατροφοδότηση;

Πώς μοιάζει λοιπόν η παροχή ανατροφοδότησης στην πράξη; Ο στόχος της ανατροφοδότησης είναι να βοηθήσει τους εργαζόμενους να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Είναι μια ανοιχτή συζήτηση, μια ευκαιρία να συζητήσετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να πάτε εκεί που θέλετε ή για να γίνετε το άτομο που θα θέλατε να γίνετε. Για να μπορέσετε να κάνετε αυτή τη συζήτηση και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη διαδικασία, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.

Γιατί είναι σημαντική η ανατροφοδότηση;

“Η ανατροφοδότηση είναι το πρωινό των πρωταθλητών” – Ken Blanchard

Έχει αποδειχθεί ότι οι εργαζόμενοι που καθοδηγούνται τακτικά μέσω της ανατροφοδότησης και του feedforward είναι πιο παραγωγικοί.

Μια μελέτη της Gallup με στοιχεία παραγωγικότητας, σε 530 εργασιακές μονάδες, διαπίστωσε ότι οι ομάδες με διευθυντές που έλαβαν θετική (αναπτυξιακή) ανατροφοδότηση παρουσίασαν κατά 12,5% μεγαλύτερη παραγωγικότητα σε σχέση με τις ομάδες με διευθυντές που δεν έλαβαν ανατροφοδότηση.

Η ανατροφοδότηση βοηθά τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες τους, να ενισχύσουν την προσωπική τους ανάπτυξη και να συνεισφέρουν δυναμικά στις ομάδες τους και στην εταιρία.

Πώς να κατακτήσετε την ανατροφοδότηση: Ο οδηγός ενός μάνατζερ

“Όλοι μας χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα μας δώσουν ανατροφοδότηση. Έτσι βελτιωνόμαστε” – Μπιλ Γκέιτς

Η παροχή αναπτυξιακής ανατροφοδότησης που πυροδοτεί την εξέλιξη είναι μια βασική δεξιότητα, διότι μπορεί να αποδυναμώσει ή να ενισχύσει τη δέσμευση των εργαζομένων. Για να έχετε αντίκτυπο και να δώσετε αξία στο άτομο που λαμβάνει ανατροφοδότηση, πρέπει να ξεκινήσετε με θετική νοοτροπία. Η πρόθεση είναι να βοηθήσετε τους εργαζόμενους να αναπτυχθούν. Ως διευθυντής, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για τη συζήτηση ανατροφοδότησης και πρώτα απ’ όλα να σκεφτείτε τι ελπίζετε να επιτύχετε μέσω αυτής.

Δεύτερο στη λίστα είναι να έχετε ανοιχτή και δεκτική νοοτροπία που διευκολύνει την αλλαγή και δεν αφήνει χώρο για αρνητικά συναισθήματα στους εργαζόμενους, όπως το να αισθάνονται άβολα, απογοητευμένοι ή ντροπιασμένοι. Επικεντρωθείτε στη δράση που χρειάζεται βελτίωση και όχι στο άτομο που έχετε απέναντί σας. Οι εργαζόμενοι θα καταλάβουν την ενέργειά σας και η συζήτηση θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική αν ξεκινήσετε με θετική στάση.

Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε την ανατροφοδότηση μια διαδραστική διαδικασία. Η επικοινωνία είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από τους εργαζόμενούς σας να μοιραστούν τις σκέψεις τους σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. Βοηθώντας τους να εμπλακούν περισσότερο, δημιουργείτε έναν ασφαλές περιβάλλον ώστε να ξεκινήσει ένας γνήσιος διάλογος.

Τα επόμενα βήματα της ανατροφοδότησης είναι εξίσου σημαντικά. Οι εταιρίες σήμερα επενδύουν πολύ χρόνο και ενέργεια στη δημιουργία μιας κουλτούρας ανατροφοδότησης και συνήθως ξεχνούν την πραγματική της αξία και τους λόγους για τους οποίους την κάνουν εξ αρχής. Μην στέκεστε σε όσα συνέβησαν στο παρελθόν: εστιάστε τη συζήτησή σας σε όσα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο μέλλον. Αυτό είναι το νόημα του feedforward.

Περισσότερη παραγωγικότητα. Λιγότερη απογοήτευση.

Στην Humanis, ξέρουμε ότι η ανατροφοδότηση είναι μια κρίσιμη διαδικασία για τις ομάδες και τους οργανισμούς, ώστε να απελευθερώσουν τη δυναμική τους και να φέρουν επιχειρηματικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα We value Feedback, μια εκπαιδευτική παρέμβαση για όλα τα επίπεδα στελεχών και μεμονωμένων συνεργατών.

Το εξαιρετικό στον τρόπο με τον οποίο έχουμε δομήσει αυτό το πρόγραμμα είναι ότι χρησιμοποιούμε επαγγελματία ηθοποιό για να σας βοηθήσει να εξασκηθείτε στους ενισχυτικούς και αναπτυξιακούς διαλόγους σας. Ο ηθοποιός θα υποδυθεί διαφορετικά προφίλ εργαζομένων/διευθυντών, έτσι ώστε μέσω της εξάσκησης να προσαρμόζετε την ανατροφοδότηση και το feedforward ανάλογα με το άτομο με το οποίο πρέπει να επικοινωνήσετε.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.