10 τρόποι για να αυξήσετε την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας


Πώς να βοηθήσετε τους υπαλλήλους σας να εργάζονται πιο έξυπνα και όχι πιο σκληρά, ανεξάρτητα από το επιχειρηματικό σας μοντέλο

Η παραγωγικότητα των εργαζομένων μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως η ευεξία στο χώρο εργασίας, οι ευκαιρίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής εξέλιξης, η κουλτούρα της εταιρίας κλπ. Όταν πρόκειται για την παραγωγικότητα, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επικεφαλής των οργανισμών, ειδικά σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι δίνουν προσοχή στην επαγγελματική τους ζωή περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Είτε είστε ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης, επαγγελματίας του τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού ή διευθυντής έχετε μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσετε ένα εργασιακό περιβάλλον και να σχεδιάσετε ένα σωστό πλάνο παραγωγικότητας, δημιουργώντας αποτελεσματικές και ανθεκτικές ομάδες που θα μεγιστοποιούν εξαιρετικά τις προσπάθειές τους. Αν δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε με το πλάνο παραγωγικότητας των εργαζομένων σας, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές που συγκεντρώσαμε για εσάς και που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τις στρατηγικές σας.

Προωθήστε την διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Η Διαφορετικότητα, Ισότητα και Συμπερίληψη, δεν έχει να κάνει μόνο με την “εκπλήρωση συγκεκριμένων επιχειρηματικών KPI’s και το “check the box” των ESG απαιτήσεων, όπως η πρόσληψη ατόμων διαφορετικού φύλου ή χρώματος”. Αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο ηγεσίας για τους οργανισμούς, προκειμένου να προωθήσουν μια κουλτούρα εμπιστοσύνης, συνεργασίας, παραγωγικότητας και βέλτιστων αποτελεσμάτων. Αναγνωρίζοντας τις ασυνείδητες προκαταλήψεις μας και μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης μπορούμε να επανεξετάζουμε και να επαναπροσδιορίζουμε τον τρόπο συμπεριφοράς μας και να δημιουργούμε ισχυρότερες και πιο παραγωγικές ομάδες.

Γιατί λειτουργεί: Μια συνειδητή προσέγγιση προς το D&Ι (Diversity & Inclusion) συμβάλλει στη δημιουργία ενός διαφορετικού και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντος που οδηγεί τους οργανισμούς σε εξαιρετικά επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Ενθαρρύνετε τη μάθηση και την ανάπτυξη

Διαθέτοντας πόρους για την ανάπτυξη και εκπαίδευση, διασφαλίζετε ότι οι δεξιότητες των εργαζομένων σας παραμένουν σύγχρονες, ενώ παράλληλα τους βοηθάτε να αναπτύξουν νέες. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανό ότι θα εργαστούν πιο αποτελεσματικά και να αναπτυχθούν μέσα στην εταιρία.

Γιατί λειτουργεί: Ένα περιβάλλον μάθησης με συνεχή προσφορά προγραμμάτων κατάρτισης, επιτρέπει στους εργαζόμενους να βελτιώνουν συνεχώς τις δεξιότητές τους και να γίνονται πιο παραγωγικοί.

Αναπτύξτε μια κουλτούρα ανατροφοδότησης

Τι μπορεί να αναχαιτίζει την παραγωγικότητα των εργαζομένων σας; Μέσω της ανατροφοδότησης, είστε σε θέση να συγκεντρώνετε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοί σας, πού θέλουν να βελτιωθούν και τι εμποδίζει την παραγωγικότητά τους.

Γιατί λειτουργεί: Αναλύοντας αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να εντοπίσετε και να εξαλείψετε αυτό που εμποδίζει το ταξίδι ανάπτυξής τους.

Μάθετε περισσότερους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αναπτύξετε μια κουλτούρα ανατροφοδότησης και feedforward.

Επενδύστε στην ανάπτυξη των ηγετών

Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε την παραγωγικότητα των εργαζόμενων είναι να εστιάσετε στην ανάπτυξη των ηγετών σας. Οι μάνατζερς και οι ηγέτες που γνωρίζουν πώς να εστιάζουν στην ομάδα τους,  να την καθοδηγούν και να κατανοούν πότε χάνουν οι εργαζόμενοι τη δέσμευσή τους είναι πιο πιθανό ότι θα έχουν παραγωγικούς υπαλλήλους.

Γιατί λειτουργεί: Οι ικανοί επιχειρηματικοί ηγέτες κάνουν τη διαφορά στην παραγωγικότητα των εργαζομένων τους, καθώς τους βοηθούν να δεσμεύονται περισσότερο και δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για τις ομάδες τους, ώστε να αναπτύσσουν τις ικανότητες τους, και εν τέλη να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά.

Μάθετε τις κορυφαίες ηγετικές δεξιότητες για το 2023 και μετά.

Αφοσιωθείτε στη δέσμευση των εργαζομένων

Η έκθεση της Gallup “State of the Global Workplace 2022 report” διαπίστωσε ότι η δέσμευση των εργαζομένων συνδέεται στενά, μεταξύ άλλων, με την αυξημένη παραγωγικότητα. Αναζητήστε νέους τρόπους για να αυξήσετε τα επίπεδα της παρακίνησης των εργαζομένων σας και επηρεάστε θετικά τη δέσμευσή τους.

Γιατί λειτουργεί: Οι εργαζόμενοι που είναι αφοσιωμένοι θα εργάζονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Bonus συμβουλή: Πέντε τρόποι για να ενισχύσετε τη δέσμευση των εργαζομένων

Υποστηρίξτε τη δημιουργικότητα και την καινοτομία

Η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα πάνε χέρι-χέρι. Παρέχοντας χώρο για ευελιξία, δημιουργικότητα και καινοτομία, βοηθάτε τους εργαζόμενους σας να εκφραστούν με νέους τρόπους και να παράγουν πιο ποιοτική εργασία. Επιπλέον, η δημιουργικότητα ενισχύει την ρεαλιστική αξιολόγηση και την ανάληψη κινδύνου (risk taking) και βοηθά τους υπαλλήλους να βρίσκουν out-of-the box λύσεις σε καθημερινές προκλήσεις στο χώρο εργασίας.

Γιατί λειτουργεί: Μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και ενθαρρύνουν την καινοτομία, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την παραγωγικότητα και να καλλιεργήσετε μια ισχυρή κουλτούρα εργαζομένων.

Δημιουργήστε ευεξία στο χώρο εργασίας

Από τα υγιεινά σνακ στο γραφείο μέχρι τις οικονομικές παροχές, τις πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και πολλά άλλα, η ευημερία στον χώρο εργασίας είναι απαραίτητη όχι μόνο ως τομέας εστίασης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά ως προτεραιότητα των ηγετών σε ολόκληρη την εταιρεία.

Γιατί λειτουργεί: Ένα καλό και ισορροπημένο περιβάλλον εργασίας βοηθά τους εργαζόμενους να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται να είναι παραγωγικοί, ενώ παράλληλα συμβάλλει σε μια ανοιχτή και θετική εργασιακή κουλτούρα.

Bonus συμβουλή: Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) μπορεί να επηρεάσει την προσωπική και επαγγελματική σας απόδοση, επομένως σας βοηθά να βελτιώσετε την ευημερία σας στην εργασία και στη ζωή. Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό εδώ.

Προωθήστε την ανθεκτικότητα

Καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο περίπλοκος, είναι σημαντικό να βοηθήσετε τους υπαλλήλους σας να γίνουν πιο ανθεκτικοί και ικανοί να αντιμετωπίσουν τις απροσδόκητες αλλαγές με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Δημιουργώντας ένα πλαίσιο ανθεκτικότητας για τον οργανισμό σας, βοηθάτε τους ανθρώπους σας να αισθάνονται λιγότερο αβέβαιοι και να γίνουν πιο σίγουροι και παραγωγικοί.

Γιατί λειτουργεί: Το να είστε έτοιμοι να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις προκλήσεις, σημαίνει ότι είστε σε θέση να εστιάσετε σε ό,τι έχει σημασία και να φέρετε καλύτερα αποτελέσματα.

Ανθεκτικότητα και πώς να φτάσετε εκεί!

Μειώστε την εξουθένωση από την εξ αποστάσεως εργασία

Η εργασία από το σπίτι ή η εξ αποστάσεως εργασία, η οποία έχει πλέον καθιερωθεί είτε αποκλειστικά είτε κατά περίπτωση από εταιρείες, δυσκολεύει τους εργαζομένους στη διαχείριση χρόνου και πόρων. Το να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί μπορεί να είναι δύσκολο όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε όλες αυτές τις προκλήσεις.

Γιατί λειτουργεί: Μαθαίνοντας πώς να διαχειρίζεστε τους αντιπερισπασμούς όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως, κατανοείτε πώς να μοιράζετε τον χρόνο και τους πόρους σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να είστε πιο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί.

Προσφέρετε κίνητρα

Είναι οι άνθρωποι σας ευχαριστημένοι με τις παροχές που δίνετε; Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ενισχύσετε την παραγωγικότητα των εργαζομένων είναι να πάρετε  πρωτοβουλίες που αυξάνουν τη δέσμευση των εργαζομένων. Οι παροχές κι ανταμοιβές κάνουν τους υπαλλήλους να αισθάνονται ότι έχουν αξία και παρέχουν μεγαλύτερο κίνητρο για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Γιατί λειτουργεί: Οι υπάλληλοι που αισθάνονται ότι έχουν δίκαιη μεταχείριση και αμοιβή γίνονται πρεσβευτές της εταιρείας, παραμένουν αφοσιωμένοι και παραγωγικοί.

Έτσι, ανεξάρτητα από το μοντέλο εργασίας σας, το να διατηρείτε τους υπαλλήλους σας παραγωγικούς είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Ξεκινώντας από την κουλτούρα της εταιρείας σας και προχωρώντας σε ευκαιρίες μάθησης και καινοτόμα αναπτυξιακά κίνητρα για τους υπαλλήλους σας είναι ο μόνος τρόπος να τους κερδίσετε και να δείτε πραγματικά αποτελέσματα στην παραγωγικότητά τους.

Κλείστε μια δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία με έναν από τους συμβούλους μας και ανακαλύψτε νέους, αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχύσετε την παραγωγικότητα των εργαζομένων σας

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.