Ανθεκτικότητα και πώς να την κατακτήσεις!


Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις! Ή μήπως δεν είναι;

Έχουν περάσει λίγες περισσότερες από 15 ημέρες από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο lockdown, κλείνοντας σχολεία, μπαρ και εστιατόρια και τις περισσότερες επιχειρήσεις λιανικής. Θα νομίζαμε ότι μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει να μένουμε σπίτι και να βλέπουμε Netflix όλη μέρα! Αλλά φαίνεται ότι αυτό το δεύτερο lockdown δοκίμασε τις ψυχολογικές μας αντοχές περισσότερο από το πρώτο, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για τις αρχές να εφαρμόσουν τους κανόνες και τα μέτρα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.

Έτσι, αναρωτήθηκα «Πως τα καταφέραμε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και πώς χάνουμε το στόχο μας τώρα…;»

Δεν χρειάζεται να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να αναγνωρίσεις την έλλειψη ανθεκτικότητας! Είναι ένα θέμα που συζητήθηκε πολύ όλο το 2020 και ένα επαναλαμβανόμενο θέμα σε αναρτήσεις στο LinkedIn. Ναι, πρέπει να είμαστε πιο ανθεκτικοί και ναι, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που αναζητούν και θα αναζητούν οι επιχειρήσεις στο μέλλον. Αυτό που οι περισσότερες δημοσιεύσεις δεν μας διαφωτίζουν όμως είναι: πώς να γίνουμε πιο ανθεκτικοί; Πώς μπορώ να γίνω πιο αφοσιωμένος, επικεντρωμένος και ενδυναμωμένος και πώς να μην αφήσω τις αποτυχίες να με καταβάλλουν;

Εδώ μπαίνει ο Dr Bill Guillory: επειδή, ενώ εμείς κάναμε μαραθώνιους στην τηλεόραση, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, εκείνος κάθισε και σκέφτηκε τι μας κάνει νικητές ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Και να τι σκέφτηκε: πρέπει απλώς να εξασκήσουμε έξι δεξιότητες. Λοιπόν, αυτό δεν πρέπει να είναι πολύ δύσκολο να γίνει…. Ή μήπως είναι?

Η πρώτη δεξιότητα που ο Dr Guillory πιστεύει ότι πρέπει να εξασκήσουμε είναι η Επιμονή: Επικεντρωνόμαστε στον στόχο και τον κατακτούμε ό,τι εμπόδια κι αν μας τύχουν στην πορεία! Σκέψου όταν προπονήθηκες για τον αγώνα  τρεξίματος των 10 χιλιομέτρων! Ή όταν προσπάθησες για εκείνη την προαγωγή που πάντα ήθελες! Ο στόχος πρέπει να ακολουθεί το σύστημα αξιών σου: αυτή η σιγουριά ότι μπορείς να τον πραγματοποιήσεις ό,τι κι αν γίνει, γιατί είναι κάτι στο οποίο πιστεύεις με όλη σου την ψυχή.

Το οποίο μας φέρνει στη δεύτερη δεξιότητα: Αυτοπεποίθηση: Ναι, μπορώ να το κάνω γιατί έχω πίστη στις ικανότητές μου. Είμαι πάντα τόσο σίγουρος/η; Ίσως όχι, αλλά δεν αφήνω άλλους  ανθρώπους ή συναισθήματα να με ρίχνουν. Αντίθετα, μετατοπίζω την εστίασή μου στον εαυτό μου και ανακαλύπτω τρόπους να βρίσκω δύναμη από μέσα, παίρνοντας κουράγιο από μικρές νίκες και αξιοποιώντας προηγούμενες εμπειρίες.

Η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους περισσότερους από εμάς. Η εκμάθηση νέων τρόπων εργασίας, η κοινωνική απομόνωση για μεγάλες χρονικές περιόδους και ο επαναπροσδιορισμός των προσωπικών/οικογενειακών/επαγγελματικών σχέσεων μας τρόμαξαν. Οι άνθρωποι που έμειναν συναισθηματικά ήρεμοι εν μέσω αυτού του χάους είναι αυτοί που θριάμβευσαν. Η Συναισθηματική Ηρεμία είναι η ικανότητα να συγκεντρώνεις τη σκέψη σου και να αποδέχεσαι την πραγματικότητα στην οποία ζεις, χωρίς να αφήνεις αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός και η άρνηση να σε βγάζουν εκτός ισορροπίας. Και αυτή είναι η τρίτη δεξιότητα που πρέπει να εξασκήσουμε!

Αλλά «όλοι χρειάζονται λίγη βοήθεια μερικές φορές», όπως λέει και το τραγούδι! Και το να είσαι ανοιχτός και να δέχεσαι όλη τη βοήθεια που μπορείς να πάρεις, είναι το εισιτήριο για να πλοηγηθείς σε φουρτουνιασμένες θάλασσες. Μην πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα: αναζήτησε βοήθεια, γίνε ευάλωτος/η (δες εδώ το Ted Talk της Brene Brown για τη δύναμη του να είσαι ευάλωτος) και αποδέξου την αλλαγή ως γεγονός της ζωής. Όπως λέει ο Dr Guillory, «κάντε συνήθεια το να ακούτε περισσότερο και να μιλάτε λιγότερο».

Κατά τη διάρκεια του πρώτου και κυρίως κατά τη διάρκεια αυτού του δεύτερου lockdown, ακούγαμε εκκλήσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους και γιατρούς να μείνουμε σπίτι, να περιορίσουμε τις καθημερινές μας εξόδους στις πιο επείγουσες και να αποστασιοποιηθούμε κοινωνικά από τους φίλους μας. Σε αυτές τις εκκλήσεις, εμφανίστηκε συχνά η λέξη «Προσωπική Ευθύνη». Ήταν πάντα στο χέρι μας να καταλάβουμε ότι, εάν ο ιός εξαπλώνεται, αν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν, είναι επειδή δεν αποδεχόμαστε ότι είμαστε προσωπικά υπεύθυνοι γι’ αυτά που μας συμβαίνουν. Είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθείς ότι όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σου είναι δική σου ευθύνη και ότι είσαι υπόλογος γι’ αυτό. Αλλά μόνο όταν το συνειδητοποιήσεις και ξέρεις ότι μπορείς να το αλλάξεις, θα μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα μέλλον όπως θέλεις πραγματικά να είναι.

Θα υπάρξουν πισωγυρίσματα; Θα υπάρξουν αντιξοότητες και μεγάλα ηθικά διλήμματα; Φυσικά! Ο Dr Guillory πιστεύει ότι κάποιος πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αποδεχθεί ρεαλιστικά τις συνέπειες των πράξεών του, αλλά είναι απαραίτητο να διατηρούμε πάντα θετική στάση προς το αποτέλεσμα. Εδώ μπορείς να επιστρέψεις και να δεις ποιοι στόχοι σε κάνουν να επιμένεις: οι στόχοι που συνδέονται με τις αξίες σου, που μπαίνουν βαθιά στο υποσυνείδητό σου και βγαίνουν στην επιφάνεια όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη κατάσταση. Η Ρεαλιστική Αξιολόγηση είναι η πιο πολύτιμη δεξιότητα για την ανθεκτικότητα. Θα με κρατήσει μπροστά γιατί είμαι αισιόδοξος/η ότι μπορώ να λύσω οποιοδήποτε πρόβλημα, πιστεύω σε έναν μεγαλύτερο σκοπό και είμαι αφοσιωμένος/η στην προσαρμογή και την αλλαγή.

Όπως λέει ένα γαλλικό ρητό, σφυρηλατώντας γίνεται κανείς σιδηρουργός, αφού η ανθεκτικότητα απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας. Εξαρτάται από εμάς να βρούμε τρόπους να ασκούμε καθημερινά τις δεξιότητές που θα μας κάνουν πιο ανθεκτικούς.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την Ανθεκτικότητα και να βρεις περισσότερες συμβουλές για το πώς να την ενισχύσεις, μπορείς να έρθεις σε επαφή με την Innovations International και τη Humanis Your HR Partner.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.