Εργασιακή Ευημερία: Οδηγός επιβίωσης


Ο σημερινός χώρος εργασίας εξελίσσεται γρήγορα. Όλο και περισσότεροι recruiters (αλλά και ταλέντα!) αναζητούν ενεργά εργοδότες που εστιάζουν στην εργασιακή ευεξία. Από τα υγιεινά σνακ στην δουλειά μέχρι τα οικονομικά οφέλη, τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πολλά άλλα, η ευεξία στον χώρο εργασίας είναι απαραίτητη όχι μόνο ως αντικείμενο ευθύνης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά ως προτεραιότητα των ηγετών σε ολόκληρη την εταιρεία. Βοηθά τους εργαζόμενους να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται και είναι παραγωγικοί, ενώ παράλληλα συμβάλλει σε μια ανοιχτή και θετική εργασιακή κουλτούρα.

Ορισμός ευεξίας στο χώρο εργασίας

Αν αναρωτιέστε τι είναι η ευεξία στο χώρο εργασίας, διαβάστε προσεκτικά. Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο να χρησιμοποιείται επίσης με διαφορετικό τρόπο, ως «εταιρική ευημερία». Και οι δύο όροι έχουν την ίδια σημασία και έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από εταιρείες σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control (CDC), η ευεξία στο χώρο εργασίας είναι «ένα ολοκληρωμένο σύνολο στρατηγικών προαγωγής και προστασίας της υγείας που εφαρμόζονται στην εργασία και περιλαμβάνει προγράμματα, πολιτικές, οφέλη, περιβαλλοντική υποστήριξη και σύνδεση με τη γύρω κοινότητα που έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι φροντίζουν την ευημερία τους εστιάζοντας, για παράδειγμα, σε καλύτερες διατροφικές συνήθειες, στην ψυχική τους υγεία ή αναπτύσσοντας συνήθειες ευεξίας, όπως το mindfulness για τη μείωση των επιπέδων στρες και άλλα.

Η ευεξία στο χώρο εργασίας μπορεί να λάβει πολλές μορφές και να εφαρμοστεί είτε δια ζώσης στο γραφείο είτε μέσω διαδικτυακών πρωτοβουλιών, αλλά ούτως η άλλως, παραμένει κλειδί για τους υπαλλήλους σας και τον οργανισμό στον οποίο εργάζονται.

Γιατί είναι σημαντική η ευεξία στο χώρο εργασίας;

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσες ώρες περνάτε στο χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια της ζωής σας; Ένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης ξοδεύει κατά μέσο όρο περίπου 50 ώρες της εβδομάδας στη δουλειά του. Αυτός είναι ένας υπολογίσιμος χρόνος, επομένως είναι πολύ σημαντικό ο εργασιακός χώρος να είναι ένα χαρούμενο, υποστηρικτικό και ασφαλές μέρος για τους ανθρώπους, όπου επίσης νιώθουν άνετα και ικανοποιημένοι.

Φανταστείτε να εργάζεστε σε ένα περιβάλλον που δεν έχει ισορροπία και είναι αγχωτικό; Θα έχετε συνέχεια αρνητικά συναισθήματα. Οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί θα ένιωθαν χωρίς προσανατολισμό, δυστυχισμένοι και αποθαρρημένοι, μεταξύ άλλων. Κατά τη διάρκεια αυτών των 50 ωρών κάθε εβδομάδα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται παραγωγικοί, όπου θα έχουν επίσης χώρο για να χαλαρώσουν, να απολαύσουν υγιεινά γεύματα και συνήθειες και να βρίσκουν λίγο χρόνο ηρεμίας όταν χρειάζεται.

Να θυμάστε ότι η σωματική και η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντικές για την ευημερία των εργαζομένων. Ένα ισορροπημένο εταιρικό περιβάλλον ενισχύει την παραγωγικότητα, τη δέσμευση και βοηθά στην ανάπτυξη χαρούμενων και ενεργοποιημένων ομάδων και ηγετών. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά στρατολόγησης και διατήρησης ταλέντων παραμένουν υψηλά ενώ το turnover μειώνεται, όταν οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι.

Πώς να δημιουργήσετε ευεξία στο χώρο εργασίας;

Φυσικά, η οικοδόμηση εταιρικής ευεξίας είναι μια δυναμική διαδικασία. Πώς όμως ξεκινάτε και πώς το επιτυγχάνετε στον σημερινό συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό χώρο;

Πριν ξεκινήσετε την προώθηση της ευεξίας στο χώρο εργασίας, πρέπει να αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση του εργατικού δυναμικού σας. Διαφορετικές γενιές έχουν διαφορετικές προσδοκίες όσον αφορά το εργασιακό περιβάλλον και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε τις στρατηγικές σας. Για παράδειγμα, ενώ οι παλαιότερες γενιές μπορεί να επικεντρώνονται στην ασφάλεια υγείας και στα οικονομικά οφέλη, οι νεότερες μπορεί να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ευελιξία, την εξ αποστάσεως εργασία και την προαγωγή της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ακόμα δεν είστε σίγουροι πώς να διερευνήσετε τις ανάγκες της ομάδας σας και να πάρετε  χρήσιμες πληροφορίες; Μπορούμε να βοηθήσουμε.

Αφού επισημάνετε τι είναι σημαντικό για τους εργαζομένους σας, μπορείτε να διερευνήσετε μια ποικιλία στρατηγικών και πρωτοβουλιών για να ξεκινήσετε την προώθηση της υγείας και της ευεξίας στον χώρο εργασίας. Πολλά προγράμματα και κίνητρα ευεξίας είναι διαθέσιμα στην αγορά σήμερα, ανάλογα με το μέγεθος και τους στόχους της επιχείρησης. Από έτοιμα προς υλοποίηση εκπαιδευτικά προγράμματα μέχρι εξατομικευμένες συμβουλευτικές και επιχειρηματικές στρατηγικές, είτε με εξωτερική ανάθεση είτε εσωτερικά, θα πρέπει να κάνετε προσεκτική έρευνα για να ανακαλύψετε το καλύτερο για τον οργανισμό σας.

Ακολουθούν 3 τρόποι για να ξεκινήσετε μια κουλτούρα ευεξίας:

Ξεκινήστε με Diversity & Inclusion (D&I)

Η σημασία του να παραμένετε συνδεδεμένοι είναι εμφανής τώρα περισσότερο από ποτέ. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να επανεξετάζουν το εργασιακό τους μοντέλο και να σχεδιάζουν ένα περιβάλλον με μεγαλύτερη διαφορετικότητα και καλύτερη συμπερίληψη των εργαζομένων (φυσική ή εικονική!) όπου νιώθουν ότι είναι πραγματικά μέρος μιας ομάδας. Με απλά λόγια, ένας χώρος υποστήριξης των εργαζομένων όπου βιώνουν ίσες και δίκαιες ευκαιρίες για προσωπική επιτυχία, ώστε να συμβάλλουν στα αποτελέσματα του οργανισμού.

Όπως ανέφερε η Μαίρη Μπιτούνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Humanis, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό Manage HR, «Το D&I (Diversity & Inclusion) δεν είναι πλέον απλώς ένα ηθικό ζήτημα. Είναι μια νοοτροπία και ένα ισχυρό εργαλείο ηγεσίας για τους οργανισμούς να δημιουργούν υπεύθυνους ηγέτες, να φτιάχνουν ομάδες υψηλών επιδόσεων, να καλλιεργούν μια κουλτούρα συνεργασίας και να επιδεικνύουν αριστεία».

Δημιουργήστε έναν ανθεκτικό χώρο εργασίας

Εάν θέλετε να βοηθήσετε τους υπαλλήλους σας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πραγματικής ζωής και να αναπτύξετε το σωστό σύνολο δεξιοτήτων για να αντιμετωπίσουν τυχόν προσωπικές ή επαγγελματικές προκλήσεις, επενδύστε στη δημιουργία ενός πλαισίου ανθεκτικότητας. Οι ανθεκτικοί εργαζόμενοι και οργανισμοί μπόρεσαν να επιβιώσουν από τη αναταραχή που προκάλεσε παγκοσμίως ο Covid-19 και να αναδυθούν ισχυρότεροι από πριν μέσα από αυτή. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε.

Εισάγετε το Mindfulness στην εργασία

Mind Full ή Mindful; Γνωρίζουμε τη διαφορά και σε ένα από τα πιο δημοφιλή εκπαιδευτικά μας προγράμματα βοηθάμε τους ηγέτες να γνωρίζουν συνειδητά τι συμβαίνει μέσα τους και τον αντίκτυπο που έχουν στις ομάδες τους και στον κόσμο έξω από αυτούς.

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να επηρεάσει την προσωπική και επαγγελματική σας απόδοση, βοηθώντας σας να βελτιώσετε την ευημερία σας στην εργασία και στη ζωή. Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά εδώ.

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε το ετήσιο σας σχέδιο για την αποτελεσματική ευεξία στο χώρο εργασίας;

Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε ακόμα περισσότερη καθοδήγηση και βοήθεια, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.