Οι κυριότερες ηγετικές δεξιότητες για το 2023 και μετά


Πιθανότατα αναρωτιέστε: Ποιες δεξιότητες θα χρειαστούν οι ηγέτες του οργανισμού μου στο μέλλον;

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα βρείτε δεξιότητες που ήδη γνωρίζουμε ότι απαιτούνται για να είναι αποτελεσματικοί οι ηγέτες. Αυτές περιλαμβάνουν τον σαφή καθορισμό στόχων, την ανάπτυξη ανθρώπων, την αποτελεσματική επικοινωνία κ.λπ.

Αλλά στο σημερινό απρόβλεπτο και συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι αυτές οι δεξιότητες αρκετές για να οδηγήσουν στην αλλαγή; Είναι αυτές οι δεξιότητες που θα χρειάζονται τα επόμενα χρόνια;

Σύμφωνα με την Innovations International, δύο είναι οι κρίσιμες ικανότητες που απαιτούνται για να δημιουργηθεί ένας οργανισμός που θα «ηγείται από το μέλλον». Ένας οργανισμός υψηλής απόδοσης που θα είναι σε θέση να μετασχηματίσει τη δομή και τη λειτουργία του και να βοηθήσει τους εργαζόμενους του να αντιμετωπίσουν τις τωρινές και κυρίως τις μελλοντικές αλλαγές: ο λεγόμενος οργανισμός Future Perfect πρέπει να μετατοπιστεί από την Ανθρώπινη Δυνατότητα (Human Potential) στην Ενσωμάτωση της Τεχνολογίας (Technology Integration)

Οι άνθρωποι μέσα σε έναν οργανισμό προσβλέπουν στους ηγέτες να διαχειριστούν και να οδηγήσουν την αλλαγή. Είναι αυτοί που θα πρέπει να αποδειχθούν ικανοί να καλλιεργήσουν μια νοοτροπία ανθεκτικότητας και καινοτομίας, καθοδηγώντας παράλληλα τα υπόλοιπα άτομα εντός του οργανισμού να προσαρμοστούν σε αυτήν.

Φυσικά, το να γίνεις ηγέτης είναι μια δυναμική διαδικασία που απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να τις αναπτύξετε όλες.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι επιτυχημένοι και ικανοί ηγέτες επιχειρήσεων συνδυάζουν μια σειρά από δεξιότητες με βάση τη σχέση και δεξιότητες με βάση την εργασία:

  • Επίδειξη Αυτογνωσίας
  • Mentoring & Καθοδήγηση ενός ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού
  • Πολιτισμική Ενσυναίσθηση
  • Επιρροή, Ενθάρρυνση και Ανάπτυξη των ικανοτήτων των άλλων
  • Επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων μεταξύ εργαζομένων
  • Καθιστώντας τους άλλους υπεύθυνους για την συμπερίληψη και την υψηλή απόδοση
  • Δημιουργία μιας κουλτούρας δημιουργικότητας, καινοτομίας και κβαντικής σκέψης
  • Προώθηση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και ομαδικής εργασίας

Αναλύουμε τη λίστα για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καθεμία από αυτές τις βασικές ηγετικές δεξιότητες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα:

Επίδειξη Αυτογνωσίας

Το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη της ηγεσίας είναι η αυτογνωσία. Η κατανόηση του αντίκτυπου που έχει το στυλ ηγεσίας στους ανθρώπους είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης  και ομαδικότητας.  Χρησιμοποιώντας τη Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ), οι ηγέτες μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη επίγνωση για το τι τους παρακινεί και τι επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων τους.

Μπορούν να ανακαλύψουν πλεονεκτήματα και πιθανούς περιορισμούς και να κατανοήσουν πώς να τους διαχειριστούν, ώστε να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της προσωπική τους επικοινωνίας (προσωπικός μετασχηματισμός) και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ομάδας τους (επιχειρηματικός μετασχηματισμός).

 

Μάθετε πώς το διαδραστικό εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Αναπτύσσουμε ηγέτες» βοηθά τους οργανισμούς στην Ανάπτυξη Ηγεσίας

 

Mentoring & Καθοδήγηση ενός ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού

To mentoring και η καθοδήγηση ενός ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού σημαίνει ότι οι ηγέτες θα πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα ανοιχτό και με διαφάνεια περιβάλλον για τις ομάδες τους. Η συνεργασία με άλλους με αμοιβαίο σεβασμό, εμπιστοσύνη, ανοιχτό και υποστηρικτικό τρόπο είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσετε και να πετύχετε ως ηγέτης σήμερα.

Οι ηγέτες θα πρέπει να βλέπουν την ηγεσία ως έναν τρόπο για την προώθηση της συνέργειας, της συνεργασίας και της κβαντικής σκέψης μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων και ομάδων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη της ποικιλομορφίας και να δημιουργήσουν έναν οργανισμό υψηλών επιδόσεων.

Η Humanis αναγνωρίστηκε μεταξύ των 10 κορυφαίων παρόχων υπηρεσιών Diversity & Inclusion στην Ευρώπη 2022

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ηγεσία με συμπερίληψη; Κάντε κλικ ΕΔΩ

 

Πολιτισμική Ενσυναίσθηση

Στα σημερινά πολυπολιτισμικά παγκόσμια περιβάλλοντα εργασίας, είναι σημαντικό για τους ηγέτες να είναι σε θέση να επιδείξουν πολιτισμική ενσυναίσθηση. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει να έχεις επίγνωση της δικής σου κοσμοθεωρίας αλλά να αποδέχεσαι και την κοσμοθεωρία των άλλων.

Ο τρόπος που βιώνουμε τυχόν διαφορές ή συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια των διαπολιτισμικών αλληλεπιδράσεών μας, επηρεάζει τον τρόπο διαχείρισης των σχέσεων μεταξύ ομάδων, καθώς και την ικανότητά μας για προσωπικό μετασχηματισμό.

Θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό για τους ηγέτες να διατηρήσουν την αυθεντικότητά τους και να δείξουν κατανόηση, ευαισθησία και συμπεριληπτική συμπεριφορά στις διαπολιτισμικές τους σχέσεις.

 

Επιρροή, Ενθάρρυνση και Ανάπτυξη των ικανότητας των άλλων

Σύμφωνα με τον John Maxwell «Η ηγεσία είναι επιρροή, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο». Και συμφωνούμε απόλυτα με αυτό: Οι ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη θετική τους δύναμη και επιρροή για να αναπτύσσουν τους εργαζόμενους, να ενισχύουν τις εργασιακές σχέσεις, να παρέχουν και να καθοδηγούν προς νέες ευκαιρίες μάθησης και ταυτόχρονα να πετυχαίνουν επιχειρηματικούς στόχους. Για να γίνει αυτό, το πρώτο βήμα για τους ηγέτες είναι να συνειδητοποιήσουν το στυλ επιρροής τους, τι λένε και πώς το λένε, προκειμένου να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους και την ίδια ώρα να διατηρήσουν τις καλές σχέσεις με την ομάδα τους.

Μόνο με την κατανόηση του αντίκτυπου που έχει η συμπεριφορά σας, θα μπορείτε να επηρεάσετε, να ενθαρρύνετε και να αναπτύξετε τις ικανότητες των άλλων. Αυτή η δεξιότητα είναι επίσης χρήσιμη για τη διαχείριση και την επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων μεταξύ εργαζομένων με τον πιο θετικό και αποτελεσματικό τρόπο.

 

Επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων μεταξύ εργαζομένων

Η επίλυση προβλημάτων είναι μια άλλη ανταγωνιστική δεξιότητα που οι ηγέτες πρέπει να προσθέσουν στη φαρέτρα τους. Αλλά πώς η επίλυση συγκρούσεων σας κάνει καλύτερο ηγέτη;

Το να είστε σε θέση να προσδιορίσετε το πρόβλημα, να το διαχωρίσετε από το άτομο που το δημιουργεί και να σκεφτείτε – χωρίς ασυνείδητες προκαταλήψεις – πιθανές λύσεις, βοηθά στην επίτευξη καλύτερης συνεργασίας εντός της ομάδας. Βοηθά επίσης στην καθοδήγηση της ομάδας σας προς τους στόχους της με θετικό κι εποικοδομητικό τρόπο. Η αποτελεσματική διαχείριση των συγκρούσεων δημιουργεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης όπου τα μέλη της ομάδας μπορούν να εκφράσουν ανοιχτά τις ανησυχίες, τις ιδέες ή τις διαφορετικές απόψεις τους. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζετε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι επίσης αποτελεσματική.

 

Καθιστώντας τους άλλους υπεύθυνους για την συμπερίληψη και την υψηλή απόδοση

Η προσωπική υπευθυνότητα συμβαδίζει με τη συμπερίληψη και την υψηλή απόδοση. Οι ηγέτες θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίζουν τις ομάδες τους ώστε να εξασφαλίζουν ότι εκπληρώνουν τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των ρόλων τους.

Για να γίνει αυτό, οι ηγέτες πρέπει να προσδιορίσουν αυτές τις προσδοκίες και τις ευθύνες στην ομάδα τους και να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας ξεκάθαρης πορείας ανάπτυξης για τους εργαζόμενους τους. Το κλειδί είναι να είμαστε εκεί για να τους υποστηρίξουμε στην πορεία τους και να τους ενδυναμώσουμε να επιλύσουν οποιαδήποτε προσωπική πρόκληση αντιμετωπίζουν στην εκπλήρωση των στόχων τους.

Το να θεωρείς τους άλλους προσωπικά υπεύθυνους για την απόδοση και τα αποτελέσματα τους μπορεί να μοιάζει πρόκληση όταν εργάζεσαι με διαφορετικές ομάδες, αλλά οι ηγέτες θα πρέπει να αγωνίζονται για τη συμπερίληψη, προκειμένου να πετυχαίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Δημιουργία μιας κουλτούρας δημιουργικότητας, καινοτομίας και κβαντικής σκέψης

Πόσο ανοιχτοί είναι οι ηγέτες σε νέες ιδέες; Πόσο συχνά οι συζητήσεις με τους συναδέλφους υπερβαίνουν τη συμβατική σκέψη; Πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια διευρυμένη κουλτούρα δημιουργικότητας μέσα στον οργανισμό;

Ο ρόλος των σημερινών ηγετών είναι να ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη, τις ριζοσπαστικές ιδέες και την επίλυση προβλημάτων. Η ικανότητα να βλέπεις πέρα από τις συνηθισμένες ιδέες, να εξερευνάς λεπτομέρειες και να τις χρησιμοποιείς για να μετατρέπεις τις πληροφορίες σε γνώση είναι ζωτικής σημασίας. Εδώ έρχεται η διευρυμένη δημιουργικότητα: Η κβαντική σκέψη είναι η ικανότητα να οραματιζόμαστε μελλοντικά πλαίσια και η δημιουργικότητα είναι η ικανότητα να κινούμαστε προοδευτικά μέσα σε ένα πλαίσιο. Αυτές οι δύο δεξιότητες μαζί αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία μετασχηματισμού σε μια ομάδα, προϊόν, υπηρεσία, διαδικασία ή οργανισμό.

 

Προώθηση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και ομαδικής εργασίας

Το να μπορούν οι ηγέτες να δουν την αλληλεπίδραση και τις προκλήσεις ως ευκαιρία για μια ανοιχτή συζήτηση, θα τους βοηθήσει να μετατοπίσουν τη νοοτροπία τους και να τις δουν ως μια ευκαιρία για μάθηση που μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Οι ηγέτες θα πρέπει να είναι αυτοί που ενθαρρύνουν τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να εξισορροπούν τον ατομικισμό με τη συνεργασία, δουλεύοντας ως ομάδα για την επίτευξη κοινών στόχων ή για την επίτευξη συναίνεσης. Αυτό θα οδηγήσει σε προσωπική ανάπτυξη, αυξημένη δέσμευση και βελτιωμένη απόδοση της ομάδας και των επιχειρήσεων.

Όπως είπαμε στην αρχή αυτού του άρθρου, οι ηγέτες ή οι μελλοντικοί ηγέτες έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν και να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες.

Μάθετε περισσότερα για το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «We Transcend into 21st century leadership» που αλλάζει το παιχνίδι και το οποίο εισάγει ένα Ολιστικό Μοντέλο Ηγεσίας για την ηγεσία και τη διαχείριση ενός ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού υψηλής απόδοσης.

Προχωρώντας προς το 2023, είστε έτοιμοι να μεταμορφώσετε το στυλ ηγεσίας σας;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.