Διαφορετικότητα & Συμπερίληψη: Τι είναι και γιατί πρέπει να ενδιαφέρει τους ηγέτες;


Πώς οι ηγέτες μπορούν να καθοδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους σε ουσιαστικές αλλαγές και να δημιουργήσουν διαφορετικούς και χωρίς αποκλεισμούς χώρους εργασίας;

Ο μετασχηματισμός προς μια κουλτούρα D&I συγκαταλέγεται φέτος στις κορυφαίες προτεραιότητες για τους επαγγελματίες του Ανθρώπινου Δυναμικού και δεν είναι απλώς μια trendy λέξη.

Αλλά πρώτα απ’ όλα, τι είναι το D&I;

Το “D” (Diversity) σημαίνει Διαφορετικότητα και το “I” (Inclusion) σημαίνει Συμπερίληψη. Αυτές οι δυο ισχυρές λέξεις μαζί μπορούν να οικοδομήσουν ή να γκρεμίσουν τον πολιτισμικό μετασχηματισμό του οργανισμού σας.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται στην Διαφορετικότητα στο χώρο εργασίας ως ένα εργασιακό περιβάλλον που εξισορροπείται με βάση τη φυλή ή το φύλο ή ακόμη και τη σεξουαλική προτίμηση, η διαφορετικότητα μπορεί να υπάρχει σε πολλές μεταβλητές, όπως η ηλικία, η φυσική ικανότητα, ο τόπος καταγωγής και κατοικίας, οι διαφορετικές πεποιθήσεις και πολλά άλλα.

Αρκεί για έναν οργανισμό να είναι απλώς διαφορετικός;

Όχι, και εδώ μπαίνει ο δεύτερος όρος, η Συμπερίληψη. Η συμπερίληψη στο χώρο εργασίας σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι είναι αποδεκτοί, ότι η φωνή τους ακούγεται και ότι ανήκουν πραγματικά.

Η διαφορετικότητα είναι μια οργανωσιακή αξία που καθιερώθηκε για να αξιοποιήσει τη δύναμη των διαφορών προς μεγαλύτερη απόδοση σε ένα εργασιακό χώρο όπου όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουν ισότιμες ευκαιρίες προς την επιτυχία. Σας ακούγεται δίκαιο; Σωστά. Έτσι πρέπει να είναι οι χώροι εργασίας.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά στην παγκόσμια αγορά;

Όσον αφορά στη διαφορετικότητα, μια πρόσφατη μελέτη της McKinsey δείχνει ότι ο COVID-19 έχει επιδεινώσει τα ήδη άνισα ποσοστά ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Οι γυναικείες θέσεις εργασίας είναι 1,8 φορές πιο ευάλωτες σε αυτή την κρίση από τις θέσεις εργασίας των ανδρών, ενώ οι γυναίκες αποτελούν το 39% της παγκόσμιας απασχόλησης, αλλά αντιπροσωπεύουν το 54% των συνολικών απωλειών θέσεων εργασίας.

Προκειμένου ένας οργανισμός να αναπτυχθεί και να είναι ανταγωνιστικός, η επένδυση στον πολιτισμικό του μετασχηματισμό είναι μονόδρομος. Στην πραγματικότητα, οι οργανισμοί που προσδιορίζονται ως πιο ποικιλόμορφοι και χωρίς αποκλεισμούς έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές τους στην κερδοφορία, αποκαλύπτει μια μελέτη.

 

Η ύπαρξη ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού αυξάνει τη δημιουργικότητα και ενισχύει την καινοτομία. Το διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, οι διαφορετικές δεξιότητες και τα επίπεδα εμπειρίας έχουν σαν συνέπεια οι εργαζόμενοι να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα ίδια προβλήματα, οδηγώντας σε καινοτόμες ιδέες και λύσεις.

Επίσης, όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ανήκουν και ότι η γνώμη τους μετράει, τότε μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα. Συνεργάζονται καλύτερα, είναι πιο ικανοποιημένοι και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Harvard Business Review, μπορούν να λύσουν προβλήματα πιο γρήγορα.

Εξετάζοντας το αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, ποικιλόμορφες και συμπεριληπτικές ομάδες αυξάνουν τα επίπεδα παραγωγικότητας του οργανισμού, βοηθώντας στη λήψη πιο τεκμηριωμένων αποφάσεων, επιτυγχάνοντας έτσι τους στόχους απόδοσης και την κερδοφορία τους.

Υλοποίηση πρωτοβουλιών D&I

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει πολλές αναταραχές στον εργασιακό χώρο και οι οργανισμοί αναγκάστηκαν να διαχειριστούν αυτές τις προκλήσεις και ταυτόχρονα να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Ενώ οι κορυφαίες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να επανεξετάζουν το οργανωσιακό τους μοντέλο ώστε να σχεδιάσουν έναν πιο ποικιλόμορφο και συμπεριληπτικό χώρο εργασίας, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές εταιρείες που δυσκολεύονται στην υλοποίηση.

Από τους επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού με τους οποίους μιλήσαμε, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας μετασχηματισμού, ο εντοπισμός των ασυνείδητων προκαταλήψεών και η κατανόηση του τι πρέπει να αλλάξει.

Η επίτευξη μεγαλύτερης διαφορετικότητας και συμπερίληψης χρειάζεται προσπάθεια και απαιτεί τους κατάλληλους πόρους. Ωστόσο, τα οφέλη που φέρνουν οι πρωτοβουλίες D&I στους οργανισμούς υπερτερούν των τυχόν προκλήσεων στη διαδικασία μετασχηματισμού: ένας ποικιλόμορφος και συμπεριληπτικός χώρος εργασίας είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσει καλύτερα βασικές δυσκολίες και να οδηγηθεί ευκολότερα στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν ανθρώπους, απόδοση και κερδοφορία.

Υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα εκπαίδευσης D&I στην αγορά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για μεγάλους οργανισμούς.

Στη Humanis, είμαστε περήφανοι που έχουμε αναγνωριστεί μεταξύ των 10 κορυφαίων παρόχων υπηρεσιών Diversity & Inclusion στην Ευρώπη από το Manage HR.

«Είμαστε πραγματικά περήφανοι για αυτήν την αναγνώριση. Έχουμε εργαστεί σκληρά με τους συνεργάτες μας την Innovations International για την προώθηση του προγράμματος We create a culture of D&I στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Είναι ένα εργαλείο ηγεσίας που βοηθά στην αλλαγή της προσωπικής και οργανωσιακής νοοτροπίας και στην επίτευξη του επιχειρηματικού μετασχηματισμού», λέει η Κρίστη Παλαιοκρασσά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Humanis.

«Στον σημερινό εξαιρετικά συνδεδεμένο δυναμικό κόσμο, βοηθάμε τις εταιρείες να γίνουν ποικιλόμορφες και συμπεριληπτικές, μεταμορφώνοντας την οργανωσιακή τους κουλτούρα,  και οδηγώντας τις ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουν οργανισμοί υψηλών αποδόσεων», προσθέτει.

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να δημιουργείτε ένα πιο ποικιλόμορφο και συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας για τον οργανισμό σας; Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!

https://www.managehrmagazine.com/vp/-humanis-your-hr-partner/diversity_&_inclusion_and_employer_branding:_why_it_matters/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.